Eerstvolgende Startdata

Bekijk hier de agenda

Informatieavond

Leer in 2,5 uur alles over NLP

do 14 dec. - Amsterdam
ma 18 dec. - Antwerpen
di 19 dec. - Rotterdam

Gratis aanmelden

Brochure aanvragen

Interesse in een erkende opleiding? Download de brochure of bel ons op 020 – 261 07 07.

Download Brochure

Boekpresentatie: Adelka Vendl

Officiële boekpresentatie Adelka Vendl
Vrijdag 12 januari 2018 van 13.30 uur - 17.00 uur.


Adelka presenteert de herziene druk van haar boek ‘U lijkt mij een vrij hopeloos geval’. Na vijftien jaar ervaring en tien jaar opleidingen te hebben gegeven in de provocatieve psychologie zijn er ook wetenschappelijke inzichten uit verschillende andere disciplines toegevoegd. De herziene druk biedt vakinformatie voor professionals.

Wat ze je op de gewone coachopleidingen niet vertellen, lees je in dit boek!
Toen ik voor het eerst een workshop provocatief coachen meemaakte, voelde dit als ‘thuiskomen’. Dit wilde ik ook kunnen! Het leek magisch en eenvoudig tegelijk. Eindelijk werden er interventies gepleegd die vaart hadden, en hadden de gesprekken zowel diepgang als humor. Niet van die kunstmatige coachgesprekken waar je eerst lang moest uitvragen wat het probleem was. Bij provocatief coachen mocht je gelijk uitspraken doen en het mooie was, het was nog eens raak ook!

Nu, na zestien jaar provocatief coachen, onderzoeken, internationaal lessen volgen en zelf opleidingen verzorgen, ben ik erin geslaagd de werking van deze effectieve coachingsvorm op te schrijven.

De meeste mensen vinden het wel spannend, dat provocatieve, maar hebben ook hun twijfels. Het zou te hard zijn en je kunt mensen beledigen. Bovendien, hoe werkt het eigenlijk? Is er onderzoek naar gedaan? Dat is precies waarom ik deze uitgave heb herzien.Programma:
Vrijdag 12 januari 2018

13.30-14.00 inloop met koffie en thee
14.00-16.30 boekpresentatie en een demonstratie
16.30-17.00 afsluiting met een drankje

Je kunt je via het formulier kosteloos aanmelden voor de boekpresentatie van Adelka Vendl.

Mijn doel is om de provocatieve psychologie als serieus alternatief op de kaart te zetten. Zodat het zowel kan helpen bij dilemma’s in de hulpverlening als bij problemen binnen bedrijven, HRM en jeugdhulpverlening, zoals overbehandeling, hulpverleningsverslaving, motivatiegebrek, geldverspilling en burn-out.

Provocatief coachen maakt mijn coaching vrijer, mijn cliënten zelfstandiger en mijn werk krachtiger. Ik heb plezier en mijn cliënten ook. En jij kunt daar nu ook kennis mee maken door dit boek te lezen!

Want ik gun iedereen, of je nu coach, psycholoog, trainer, maatschappelijk werker, vertrouwenspersoon of arts bent, dat je plezier hebt in je werk, het gevoel hebt dat je ertoe doet en dat jouw contact met cliënten authentiek is. Dat je kwesties waar je tegenaan loopt met meer humor kunt oplossen en met behulp van de heilzame werking van het ‘ja’ zeggen. ‘Ja’ zeggen tegen het (wereld)beeld van de ander. En er dan een grote schep bovenop durven doen.

Want dat is provocatief coachen: humor als beste medicijn, de uitdaging als krachtigste motivator en het contact met je cliënt zo leuk alsof je met een goede vriend of vriendin praat.

Als fanatieke beoefenaar/docent provocatieve therapie is het geweldig om mee te maken wanneer een collega dezelfde passie als jij deelt. Zo iemand is Adélka Vendl. 

Haar boek met de provocatieve titel U bent een vrij hopeloos geval is een uitgave om jaloers op te zijn. In de herziene druk, waarin ze een aantal hoofdstukken heeft herschreven, gaat Adélka nog verder op zoek naar wat de provocatieve stijl zo uniek maakt; en nog belangrijker: wat de bewezen effecten zijn van deze vorm van coaching en therapie. Dat is een belangrijke bijdrage omdat de provocatieve stijl het nodig heeft om bij een nog bredere groep van professionals geaccepteerd te worden. ‘Evidence based’ is nu eenmaal de eis van deze tijd; en Adélka probeert op de vraag ‘wat maakt de provocatieve stijl zo effectief?’ een adequaat antwoord te vinden. Aanstekelijk is vooral de nieuwsgierigheid die de schrijfster aan de dag legt.

Met dit vernieuwde boek wordt duidelijk dat de hele club van geestelijke hulpverlening niet meer om de provocatieve stijl heen kan. Samen met Jaap Hollander heb ik de basis gelegd om de provocatieve stijl leerbaar te maken. Adélka Vendl draagt hier voor een belangrijk deel aan bij.
Jeffrey Wijnberg

 • Voorwoord Adelka Vendl
 • Recenties en Aanbevelingen
 • U lijkt mij een vrij hopeloos geval

 • Toen ik voor het eerst een workshop provocatief coachen meemaakte, voelde dit als ‘thuiskomen’. Dit wilde ik ook kunnen! Het leek magisch en eenvoudig tegelijk. Eindelijk werden er interventies gepleegd die vaart hadden, en hadden de gesprekken zowel diepgang als humor. Niet van die kunstmatige  coachgesprekken waar je eerst lang moest uitvragen wat het probleem was. Bij provocatief coachen mocht je gelijk uitspraken doen en het mooie was, het was nog eens raak ook!


  Vanaf mijn studententijd kreeg ik altijd al de naam van plager en uitdager. Geen vriendin kon normaal met mij in de kroeg zitten of ik moest de goegemeente al uitdagen met overdreven verhalen of uitspraken. Nu weet ik waarom ik dit deed. Niet uit gemenigheid of om iemand de grond in te boren, nee ik deed dit omdat ik op zoek was naar oprechte interactie. En een authentieke reactie krijg je nu eenmaal vaker als je iemand uit zijn comfortzone haalt, als je iets onverwachts zegt of doet. 


  Dus je kunt je voorstellen dat deze manier van coachen mij op het lijf geschreven is. Dat betekent niet dat ik niets heb hoeven leren. Nu, na zestien jaar provocatief coachen, onderzoeken, internationaal lessen volgen en zelf opleidingen verzorgen, ben ik erin geslaagd de werking van deze effectieve coachingsvorm op te schrijven.


  Provocatief coachen maakt mijn coaching vrijer, mijn cliënten zelfstandiger en mijn werk krachtiger. Ik heb plezier en mijn cliënten ook. En jij kunt daar nu ook kennis mee maken door dit boek te lezen!


  Want ik gun iedereen, of je nu coach, psycholoog, trainer, maatschappelijk werker, vertrouwenspersoon of arts bent, dat je plezier hebt in je werk, het gevoel hebt dat je ertoe doet en dat jouw contact met cliënten authentiek is. Dat je kwesties waar je tegenaan loopt met meer humor kunt oplossen en met behulp van de heilzame werking van het ‘ja’ zeggen. ‘Ja’ zeggen tegen het (wereld)beeld van de ander. En er dan een grote schep bovenop durven doen.


  Want dat is provocatief coachen: humor als beste medicijn, de uitdaging als krachtigste motivator en het contact met je cliënt zo leuk alsof je met een goede vriend of vriendin praat.


  Door het gebruik van provocatieve technieken wordt de coaching of de training een feestje.

 • ‘Wie zegt dat diepgang en humor niet samen kunnen gaan?
  Ik ken Adélka al jaren en tijdens haar afstudeerstage viel haar prikkelende werkwijze al op. Toen wisten we nog niet dat het om ‘provocatief coachen’ ging. Vele jaren later, heeft zij deze techniek tot ware kunst verheven. In dit boek laat Adélka zien dat plagen en uitdagen coaching vrijer maakt en cliënten krachtiger. Met een praktisch stappenplan naast een stevige wetenschappelijke basis is dit boek een zeer waardevolle aanvulling in de coaching literatuur!’

  Janneke Schenning
  Directeur Kennis en Innovatie, Schouten & Nelissen
  ‘Ik las dit boek voor de tweede keer, net voordat ik een training ging geven. Het is echt waar: mijn training liep lekkerder, soepeler, dan anders. Ik was – alleen al door het lezen van dit boek – net een beetje plageriger, onbevangener en grappiger. Dat zijn drie van de vele kenmerken van provocatief coachen, die het tot zo’n leuke en effectieve aanpak maken. Adélka maakt duidelijk dat provocatief coachen geen methode is die je geïsoleerd toepast. Je kunt provocatief zijn binnen je bekende, favoriete methodes. Ik vind dit een van de beste boeken over mijn vak die ik gelezen heb.’

  Bert van Dijk, eigenaar van opleidingsinstituut ‘The Leary academy’


  ‘Adélka Vendl laat je definitief anders kijken naar hoe je kunt coachen. Zij boort de wijsheid en het potentieel van haar cliënten aan door juist eens niet wijs te zijn. Of achteloos te vragen: Maar wat is het probleem dan? Verfrissend, nieuwe paden in je brein en humor.’

  Jitske Kramer, corporate antropoloog


  ‘In deze herziene versie wordt niet alleen begrijpelijk uitgelegd wat provocatief coachen wel en niet is, maar wordt tevens op heldere wijze uiteengezet hoe we de inzichten uit de praktijk kunnen koppelen aan breed gedragen en (wetenschappelijk) onderzochte psychologische theorieën. Hiermee levert Adélka een waardevolle bijdrage aan het coachingsveld.’

  Tim Theeboom, onderzoeker Universiteit van Amsterdam

 • INHOUD

   

  1. De ontstaansgeschiedenis

  • Verspreiding van de provocatieve therapie

   

  2. Wat is provocatief coachen?

  • Aannames en veronderstellingen
  • Therapie en coaching 
  • De basiselementen van provocatief coachen
  • Gedragingen van de provocatieve coach

   

  3. Wetenschappelijke inzichten

  • Hoe werken provocatieve interventies? 
  • De theorie van implementation intentions   
  • Autonomie
  • Tegengas geven: de broodnodige feedback
  • Motivatietheorie
  • Strength based coaching: doe waar je goed in bent, stop met wat je slecht kunt
  • Effecten van provocatieve interventies in de coachkamer
  • Wanneer levert provocatief coachen je geen voordelen op? 
  • Andere terreinen waar provocatief coachen voordelen heeft.

   

  4. Het gebruik van humor in coaching of therapie

  • Humor als beïnvloedingsmethode in het bedrijfsleven   
  • Wat maakt humor zo effectief?
  • Drie gevolgen van humor
  • Humor in de therapiesetting   
  • Verschillende soorten humor   
  • Jij en het gebruik van humor   
  • Vergroot je humorfactor

   

  5. Vijf belangrijke pijlers voor de provocatieve coach

  • Er een schep bovenop doen
  • Je bent je eigen instrument 
  • Oprecht contact met je cliënt   
  • Leiding nemen in het gesprek  
  • Kunnen kietelen en weerstand kunnen verdragen

   

  6. Interviews met provocatieve coaches

  • Jeffrey Wijnberg
  • Jaap Hollander   
  • Frank Farrelly   
  • Noni Höfner

   

  7. De werking in de praktijk

  • Hoe leid je een provocatief coachgesprek in?   
  • De sessie met Jannie: het moordcomplot op Helga
  • Na de sessie   
  • Wanneer is provocatief coachen iets voor je cliënt?   

  8. Provocatief coachen en andere methoden

  • Drama- en improvisatietechnieken 
  • De Roos van Leary   
  • Kernkwaliteiten   
  • Rationeel Emotieve Therapie 

  9. Jij als provocatieve coach     

  • Bevorderende eigenschappen van de coach   
  • Hoe moet je het aanpakken?   
  • Wanneer coach je niet provocatief? 
  • Oefeningen
  • Hoe merk je dat het werkt?