Verdiep je in Familieopstellingen

Aanvulling na je basisopleiding

Informatieavond

Leer in 2,5 uur alles over Familie Opstellingen

do 17 jan. - Amsterdam
do 27 jun. - Amsterdam

Gratis aanmelden

Brochure aanvragen

Interesse in een erkende opleiding? Download de brochure of bel ons op 020 – 261 07 07.

Download Brochure

Verdiepingsopleiding Familieopstellingen

Verdiepingsopleiding Familieopstellingen

Het logische vervolg op de Basisopleiding Familieopstellingen is de Verdiepingsopleiding. Het begeleiden van opstellingen is een vak, dat we leren door steeds weer ons perspectief te verruimen en door heel veel te oefenen.

Op deze manier leer je het vak van binnenuit en groei je als opsteller. Tijdens deze opleiding maak je kennis met een breder palet aan opstellingen en maak je een verdiepingsslag in je kennis, houding en vaardigheden.

 • algemeen
 • inhoud
 • voor wie?
 • Jouw trainers
 • toelating en studiebelasting
 • ALGEMEEN

  We gaan het werken met familieopstellingen uitbreiden en verdiepen door te oefenen met andere vormen van systemisch werk. De methodiek is voortdurend in beweging en er ontstaan steeds meer toepassingsvormen.


  Dankzij het feit dat het systemisch werk niet beperkt wordt door allerlei normen en voorschriften, heeft iedereen de vrijheid om op zijn of haar eigen manier met opstellingen bezig te zijn. We nodigen je dan ook uit om je eigen stijl te ontdekken, dan wel te verfijnen.


  Je gaat onderzoeken hoe de systemische denk- en werkwijze zich verhoudt met je met jouw normen en waarden. Je ontdekt waar het een plek krijgt ten opzichte van je leven of je werk.

 • INHOUD

  We gaan tijdens deze 8 dagen kennismaken met diverse toepassingen en thema’s in de opstellingenmethodiek. Integratie van je inzichten en leerervaringen vormt de rode draad in de opleiding.


  Naast de theorie en oefeningen werken we met persoonlijke opstellingen van de deelnemers, als ook met gastcliënten. Na een opstelling wisselen we onze waarnemingen uit en is er ruimte voor vragen.


  Het programma zoals hieronder staat weergegeven is een richtlijn. Soms vraagt de leerbehoefte van de groep een aanpassing. De programmaonderdelen komen zeker aan bod, maar de volgorde kan afwijken. We volgen de bewegingen die zich in het moment aandienen.


  De opleiding wordt gegeven door Greetje Komdeur (blok 1, 2, 4) en Ingrid Dijkstra (blok 3).


  Blok 1: Diverse vormen van opstellingen

  We gaan het werken met familieopstellingen uitbreiden en verdiepen door te oefenen met andere opstellingsvormen. Dit blok staat in het teken van:


  Bliksemopstellingen. Opstelling met hooguit drie representanten, die maximaal vijftien minuten duren. In een bliksemopstelling nodig je als het ware de essentie uit en kun je in korte tijd meerdere opstellingen doen. Deze vorm vraagt van de begeleider meer leiderschap dan bij een familieopstelling.


  Abstracte opstellingen. Opstellingen lenen zich uitstekend voor het opstellen van minder grijpbare zaken, zoals emoties, gevoel, een blokkade, ‘dat wat buitengesloten is’, het geheim, het lot, een ziekte of het geboorteland. Opstellingen met abstracties kunnen verrassende inzichten bieden.


  Verdekte opstellingen. Bij een verdekte opstelling weet alleen de cliënt welke representant voor wie of wat staat. De begeleider stelt op vanuit een volledig niet-weten.


  Blinde opstellingen. Bij deze vorm weten we alleen dat de representanten elementen uit het systeem van de cliënt vertegenwoordigen, maar niemand weet wie voor wat of voor wie staat. Deze vorm kan voor de cliënt een grote uitwerking hebben.


  Structuuropstellingen. Structuuropstellingen behoren tot de nieuwe generatie opstellingen. Deze vorm vindt haar oorsprong meer binnen organisatieopstellingen. Het is een verrassend en effectief middel om de dieper gelegen oorzaken achter een lastige situatie in beeld te brengen.


  Blok 2: Systemisch coachen

  Systemisch coachen kent twee toepassingen:


  1. De coach stelt systemische vragen waardoor de cliënt uitgenodigd wordt om met een ‘systemische blik’ naar bepaalde facetten uit zijn/haar systeem te kijken.


  2. Het werken met vloerankers, stoelen, poppetjes, of andere voorwerpen. Ook kunnen we ‘mentale opstellingen’ doen aan de hand van visualisaties. Hierbij kunnen we interventies en rituelen toepassen.


  Systemisch coachen is goed toepasbaar bij telefonische consulten, of bij 1-op-1 werk. Afhankelijk van de vraag kijken we naar het systeem van herkomst, of naar het huidige systeem van de cliënt.


  Dit blok bestaat uit het aanleren en het praktisch oefenen van de volgende vaardigheden:

  • Systemisch waarnemen en handelen binnen een individuele setting zoals een coaching, evaluatiegesprek, assessment, supervisie e.d.
  • De verschillen opmerken tussen persoonlijke en systemische blokkades in de vraag/het issue van een cliënt.
  • Persoonlijk rolgedrag van de cliënt herkennen en herhalende patronen in kaart brengen.
  • De cliënt ontlasten door een innerlijke beweging te faciliteren: oefenen met systemische vragen in een gesprek. Oefenen met interventies en rituelen in de 1-op-1 opstelling.


  Blok 3 Familieopstellingen voor het innerlijk kind

  Ingrid Dijkstra over Innerlijk kind werk:

  “We moeten ons ervan bewust zijn dat in het begeleiden van opstellingen, vooral in opstellingen met kinderen en jongeren, ons eigen innerlijk kind steeds aanwezig is. Met alle ervaringen uit ons eigen leven. Kinderen en jongeren spiegelen en raken onze eigen delen. Dat principe geldt ook voor ouders en kinderen. Een deel van het innerlijke ‘ik’ is steeds even oud als het kind dat voor je staat, en resoneert daarmee”.


  In dit blok komt de groep op een dieper niveau bij zichzelf. Deelnemers gaan hun eigen thema’s (h)erkennen d.m.v. meditatie, visualisatie en bijpassende systemische oefeningen. Tevens worden er in dit blok twee gastgezinnen uitgenodigd met wie Ingrid Dijkstra een opstelling gaat doen.


  Blok 4: systemisch kijken naar diverse thema’s, integratie en afronding

  We gaan systemisch kijken naar vraagstukken op het gebied van: relaties, verlies en rouw, gezondheid en ziekte, maatschappelijke thema’s.


  Tevens is er ruimte om extra aandacht te schenken aan aspecten van het werk die nog niet duidelijk lijken te zijn. Ook kan er nog met eigen thema’s gewerkt worden.


  De integratie en afronding van het geleerde wordt in het veld gedaan. Deelnemers gaan door middel van een opstelling ervaren hoe ze zich verhouden tot het systemisch werk.

 • VOOR WIE?

  Deze opleiding is geschikt voor je als je een systemische basis hebt, zoals aangeleerd in de basisopleiding. De verdiepingsopleiding staat open voor deelnemers met verschillende achtergronden qua werkervaring, leeftijd, cultuur, opleiding en interesses. Daarbij kun je denken aan: 


  • Coaches, counselors, trainers
  • Managers en teamleiders
  • Docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs
  • Begeleiders in peuterspeelzalen, kinderopvang en kinderdagverblijven
  • Schoolmaatschappelijk werkers en jongerenwerkers
  • Psychologen, huisartsen, verpleegkundigen en pedagogen
  • Externe consultants en bedrijfskundigen
  • Mediators 
 • JOUW TRAINERS


  Greetje Komdeur is een ervaren familieopsteller en systemisch coach, mindfulnesstrainer, NLP trainer en NLP Master Coach. Ze heeft de laatste 20 jaar deskundigheid opgebouwd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en (spiritueel) bewustzijn. Ze is gespecialiseerd in het systemische perspectief.


  Greetje zoekt het wezenlijke in de verbinding en spreekt het zelfhelend vermogen aan, zowel in zichzelf als in de mensen met wie ze werkt. Haar houding kenmerkt zich door rust, helderheid, humor en creativiteit. Ze integreert kennis, niet-weten en het geloof in deze intuïtieve manier van werken.


  Ze is onder meer opgeleid door de grondlegger van familieopstellingen Bert Hellinger, door Stephan Hausner en Svagito Liebermeister, alsmede door de grondleggers van NLP Robert Dilts en John Grinder. Greetje weet anderen op bijzondere en verrassende wijze te inspireren met haar talent om hen te laten groeien naar hun persoonlijke missie.


  Ingrid Dijkstra is een zeer ervaren systemisch gezins- en familietherapeut. Ze komt uit Duitsland, de bakermat van familieopstellingen en werkte nauw samen met grondlegger Bert Hellinger bij het ontwikkelen van haar visie en toepassing van het systemisch werken met kinderen en jongeren. Ingrid heeft haar praktijk in Hamburg en is internationaal bekend in o.a. Duitsland, Spanje, Rusland, België en Nederland. 


  Ze heeft verschillende boeken geschreven op het gebied van familieopstellingen, zoals ‘Kind en Familielot’, waarbij we het gedrag van kinderen leren begrijpen vanuit het systemisch perspectief, en ‘Familieopstellingen met kinderen en jongeren’. Daarnaast is ze trainer, supervisor en begeleider van professionals (therapeuten, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners).

 • TOELATINGSEISEN

  De opleiding is toegankelijk voor iedereen die:

  • De 8-daagse basisopleiding Familieopstellingen heeft afgerond, of een gelijkwaardige opleiding elders
  • Een MBO/HBO werk- en denkniveau heeft. 


  STUDIEBELASTING

  De verdiepingsopleiding Familieopstellingen is een praktische en compacte opleiding. Naast de 8 trainingsdagen is het aan te raden om gedurende het opleidingstraject deel te nemen aan een intervisiegroep. En wordt er van je verwacht dat je gemiddeld 1-2 uur besteedt aan het thuis bestuderen van het lesmateriaal en literatuur. 

24 januari 2019

Amsterdam

Data en tijden

24 januari 2019

25 januari 2019

07 februari 2019

08 februari 2019

23 februari 2019

24 februari 2019

23 maart 2019

24 maart 2019

Opleidingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur

Extra informatie

Vroegboekkorting inschrijven vóór:
01 januari 2019 € 100

€ 1 750

€ 1 650

Accreditaties

Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren