Array
(
  [combinatiekorting] => 0
  [vroegboekkorting] => 0
  [pakketkorting] => 0
  [totalkorting] => 0
)
Verdiepingsopleiding Familieopstellingen | UNLP

Verdiep je in Familieopstellingen

Aanvulling na je basisopleiding

Informatieavond

Leer in 2,5 uur alles over Familie Opstellingen

wo 6 mei - Rotterdam

Gratis aanmelden

Brochure aanvragen

Interesse in een erkende opleiding? Download de brochure of bel ons op 020 – 261 07 07.

Download Brochure

Verdiepingsopleiding Familieopstellingen

Verdiepingsopleiding Familieopstellingen

Het logische vervolg op de Basisopleiding Familieopstellingen is de Verdiepingsopleiding. Het begeleiden van opstellingen is een vak, dat we leren door steeds weer ons perspectief te verruimen en door heel veel te oefenen.

Op deze manier leer je het vak van binnenuit en groei je als opsteller. Tijdens deze opleiding maak je kennis met een breder palet aan opstellingen en maak je een verdiepingsslag in je kennis, houding en vaardigheden.

 • algemeen
 • inhoud
 • voor wie?
 • Jouw trainers
 • toelating en studiebelasting
 • ALGEMEEN

  We gaan het werken met familieopstellingen uitbreiden en verdiepen door te oefenen met andere vormen van systemisch werk. De methodiek is voortdurend in beweging en er ontstaan steeds meer toepassingsvormen.


  Dankzij het feit dat het systemisch werk niet beperkt wordt door allerlei normen en voorschriften, heeft iedereen de vrijheid om op zijn of haar eigen manier met opstellingen bezig te zijn. We nodigen je dan ook uit om je eigen stijl te ontdekken, dan wel te verfijnen.


  Je gaat onderzoeken hoe de systemische denk- en werkwijze zich verhoudt met je met jouw normen en waarden. Je ontdekt waar het een plek krijgt ten opzichte van je leven of je werk.

 • INHOUD

  We gaan tijdens deze 8 dagen kennismaken met diverse toepassingen en thema’s in de opstellingenmethodiek. Integratie van je inzichten en leerervaringen vormt de rode draad in de opleiding.


  Naast de theorie en oefeningen werken we met persoonlijke opstellingen van de deelnemers, als ook met gastcliënten. Na een opstelling wisselen we onze waarnemingen uit en is er ruimte voor vragen.


  Het programma zoals hieronder staat weergegeven is een richtlijn. Soms vraagt de leerbehoefte van de groep een aanpassing. De programmaonderdelen komen zeker aan bod, maar de volgorde kan afwijken. We volgen de bewegingen die zich in het moment aandienen.


  De opleiding wordt gegeven door Ingrid Dijkstra.


  Blok 1: Diverse vormen van opstellingen

  We gaan het werken met familieopstellingen uitbreiden en verdiepen door te oefenen met andere opstellingsvormen. Dit blok staat in het teken van:


  Bliksemopstellingen. Opstelling met hooguit drie representanten, die maximaal vijftien minuten duren. In een bliksemopstelling nodig je als het ware de essentie uit en kun je in korte tijd meerdere opstellingen doen. Deze vorm vraagt van de begeleider meer leiderschap dan bij een familieopstelling.


  Abstracte opstellingen. Opstellingen lenen zich uitstekend voor het opstellen van minder grijpbare zaken, zoals emoties, gevoel, een blokkade, ‘dat wat buitengesloten is’, het geheim, het lot, een ziekte of het geboorteland. Opstellingen met abstracties kunnen verrassende inzichten bieden.


  Verdekte opstellingen. Bij een verdekte opstelling weet alleen de cliënt welke representant voor wie of wat staat. De begeleider stelt op vanuit een volledig niet-weten.


  Blinde opstellingen. Bij deze vorm weten we alleen dat de representanten elementen uit het systeem van de cliënt vertegenwoordigen, maar niemand weet wie voor wat of voor wie staat. Deze vorm kan voor de cliënt een grote uitwerking hebben.


  Structuuropstellingen. Structuuropstellingen behoren tot de nieuwe generatie opstellingen. Deze vorm vindt haar oorsprong meer binnen organisatieopstellingen. Het is een verrassend en effectief middel om de dieper gelegen oorzaken achter een lastige situatie in beeld te brengen.


  Blok 2: Systemisch coachen

  Systemisch coachen kent twee toepassingen:


  1. De coach stelt systemische vragen waardoor de cliënt uitgenodigd wordt om met een ‘systemische blik’ naar bepaalde facetten uit zijn/haar systeem te kijken.


  2. Het werken met vloerankers, stoelen, poppetjes, of andere voorwerpen. Ook kunnen we ‘mentale opstellingen’ doen aan de hand van visualisaties. Hierbij kunnen we interventies en rituelen toepassen.


  Systemisch coachen is goed toepasbaar bij telefonische consulten, of bij 1-op-1 werk. Afhankelijk van de vraag kijken we naar het systeem van herkomst, of naar het huidige systeem van de cliënt.


  Dit blok bestaat uit het aanleren en het praktisch oefenen van de volgende vaardigheden:

  • Systemisch waarnemen en handelen binnen een individuele setting zoals een coaching, evaluatiegesprek, assessment, supervisie e.d.
  • De verschillen opmerken tussen persoonlijke en systemische blokkades in de vraag/het issue van een cliënt.
  • Persoonlijk rolgedrag van de cliënt herkennen en herhalende patronen in kaart brengen.
  • De cliënt ontlasten door een innerlijke beweging te faciliteren: oefenen met systemische vragen in een gesprek. Oefenen met interventies en rituelen in de 1-op-1 opstelling.


  Blok 3 Familieopstellingen met Kinderen & Jongeren

  Het doel van dit blok is om inzicht te krijgen vanuit de systemische methodiek op de problematiek van het kind. Om zo balans terug te brengen voor het kind en het gezin. Ingrid zal live-demonstraties geven en je gaat veel praktisch aan de slag. De theoretische verdieping en praktische toepassing zijn perfect in balans. Tevens worden er in dit blok twee gastgezinnen uitgenodigd met wie Ingrid een opstelling gaat doen.


  Blok 4: systemisch kijken naar diverse thema’s, integratie en afronding

  We gaan systemisch kijken naar vraagstukken op het gebied van: relaties, verlies en rouw, gezondheid en ziekte, maatschappelijke thema’s.


  Tevens is er ruimte om extra aandacht te schenken aan aspecten van het werk die nog niet duidelijk lijken te zijn. Ook kan er nog met eigen thema’s gewerkt worden.


  De integratie en afronding van het geleerde wordt in het veld gedaan. Deelnemers gaan door middel van een opstelling ervaren hoe ze zich verhouden tot het systemisch werk.

 • VOOR WIE?

  Deze opleiding is geschikt voor je als je een systemische basis hebt, zoals aangeleerd in de basisopleiding. De verdiepingsopleiding staat open voor deelnemers met verschillende achtergronden qua werkervaring, leeftijd, cultuur, opleiding en interesses. Daarbij kun je denken aan: 


  • Coaches, counselors, trainers
  • Managers en teamleiders
  • Docenten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs
  • Begeleiders in peuterspeelzalen, kinderopvang en kinderdagverblijven
  • Schoolmaatschappelijk werkers en jongerenwerkers
  • Psychologen, huisartsen, verpleegkundigen en pedagogen
  • Externe consultants en bedrijfskundigen
  • Mediators 
 • JOUW TRAINER

  Ingrid Dijkstra is een zeer ervaren systemisch gezins- en familietherapeut. Ze komt uit Duitsland, de bakermat van familieopstellingen en werkte nauw samen met grondlegger Bert Hellinger bij het ontwikkelen van haar visie en toepassing van het systemisch werken met kinderen en jongeren. Ingrid heeft haar praktijk in Hamburg en is internationaal bekend in o.a. Duitsland, Spanje, Rusland, België en Nederland. 

  Ze heeft verschillende boeken geschreven op het gebied van familieopstellingen, zoals ‘Kind en Familielot’, waarbij we het gedrag van kinderen leren begrijpen vanuit het systemisch perspectief, en ‘Familieopstellingen met kinderen en jongeren’. Daarnaast is ze trainer, supervisor en begeleider van professionals (therapeuten, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners).

  Ingrid wordt ondersteund door Co-Coach Edwin Boekestijn (www.edwinboekestijn.nl).

 • TOELATINGSEISEN

  De opleiding is toegankelijk voor iedereen die:

  • De 8-daagse basisopleiding Familieopstellingen heeft afgerond, of een gelijkwaardige opleiding elders
  • Een MBO/HBO werk- en denkniveau heeft. 


  STUDIEBELASTING

  De verdiepingsopleiding Familieopstellingen is een praktische en compacte opleiding. Naast de 8 trainingsdagen is het aan te raden om gedurende het opleidingstraject deel te nemen aan een intervisiegroep. En wordt er van je verwacht dat je gemiddeld 1-2 uur besteedt aan het thuis bestuderen van het lesmateriaal en literatuur. 

27 juni 2020

Rotterdam

Data en tijden

27 juni 2020

28 juni 2020

06 juli 2020

07 juli 2020

17 september 2020

18 september 2020

28 oktober 2020

29 oktober 2020

Opleidingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur

Trainers
Extra informatie

Extra korting:     
Betaal direct met Ideal en je ontvangt 5% extra korting.


Combinatie aanbieding:     
Schrijf je tegelijk in voor de Basisopleiding én Verdiepingsopleiding Familieopstellingen, dan ontvang je € 150 extra combinatiekorting!

Vroegboekkorting inschrijven vóór:
01 mei 2020 € 100

€ 1 750

€ 1 650

03 oktober 2020

Amsterdam

Data en tijden

03 oktober 2020

04 oktober 2020

24 oktober 2020

25 oktober 2020

26 november 2020

27 november 2020

12 december 2020

13 december 2020

Opleidingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur

Trainers
Extra informatie

Extra korting:       
Betaal direct met Ideal en je ontvangt 5% extra korting.

Combinatie aanbieding:     
Schrijf je tegelijk in voor de Basisopleiding én Verdiepingsopleiding Familieopstellingen, dan ontvang je € 150 extra combinatiekorting!

Vroegboekkorting inschrijven vóór:
01 mei 2020 € 400

€ 1 750

€ 1 350

Accreditaties