Array
(
    [combinatiekorting] => 0
    [vroegboekkorting] => 0
    [pakketkorting] => 0
    [totalkorting] => 0
)
Compassie | UNLP

Compassie

 

'medelijden (zn) : barmhartigheid, belangstelling, compassie, deernis, erbarmen, genade, kassian, mededogen, medegevoel, medeleven, meelij, ontferming. barmhartigheid (zn) : compassie, genade, goedertierenheid, goedheid, liefdadigheid, mededogen, medegevoel, medelijden, ontferming.''

Bovenstaande woorden zijn allemaal synoniemen voor compassie.


Zelfcompassie

De term compassie wordt in de volksmond meestal gebruikt als deze betrekking heeft op andere personen, maar zelfcompassie is minstens net zo belangrijk.

Het erbarmen van fouten en gebreken die je bij jezelf opmerkt staat hierbij centraal. Het accepteren van jezelf in perioden waarbij je fouten maakt of gebreken bij jezelf opmerkt is hierbij erg belangrijk. In plaats van jezelf als minderwaardig te gaan zien, accepteer je jezelf zoals je op dat moment bent. Hierbij kun je werken aan je gebreken en proberen fouten te accepteren, maar accepteren dat je niet perfect bent speelt hierin een grote rol. Als mensen hebben we immers bepaalde beperkingen en grenzen waar we tegen aan lopen.


Compassietraining?

Compassie voor jezelf hebben is erg belangrijk. Het past namelijk is het straatje met woorden zoals: zelfvertrouwen, eigenliefde, zelfrespect. 

Dit zijn toch niet de minsten. Mindfulness kan je enorm helpen om meer van jezelf te gaan houden. 
En we weten allemaal; als je meer van jezelf gaat houden, dan kun je ook meer van anderen gaan houden. Een win voor iedereen!

We hebben het gehad over zelfcompassie, maar wat is compassie eigenlijk?