Array
(
  [combinatiekorting] => 0
  [vroegboekkorting] => 0
  [pakketkorting] => 0
  [totalkorting] => 0
)
Fobie betekenis: wat is een fobie? Lees het hier! | UNLP

Fobie betekenis: wat is een fobie? Lees het hier!

Op deze pagina leer je alles over fobieën. Wat is een fobie, wat betekent het, wat zijn de symptomen en wat zijn de behandelingen? Lees verder om erachter te komen.Wat is de betekenis van een fobie?

Volgens de American Psychiatric Association is een fobie een irrationele en overdreven angst voor een object of situatie. In de meeste gevallen gaat het bij een fobie om een gevoel van gevaar of angst om schade op te lopen. Bijvoorbeeld: mensen met pleinvrees vrezen vast te zitten in een onontkoombare plaats of situatie.


Wat zijn de symptomen van fobieën?

Fobische symptomen kunnen optreden door blootstelling aan het gevreesde object of de gevreesde situatie, of soms alleen al door na te denken over het gevreesde object.

Typische symptomen fan fobieën zijn:

 • Duizeligheid, beven en verhoogde hartslag
 • Ademloosheid
 • Misselijkheid
 • Een gevoel van onwerkelijkheid
 • Angst om te sterven

In sommige gevallen kunnen deze symptomen escaleren tot een grootschalige angstaanval. Als gevolg van deze symptomen beginnen sommige mensen zichzelf te isoleren, wat tot ernstige problemen kan leiden in het functioneren in het dagelijks leven en in het onderhouden van relaties. In sommige gevallen kan de persoon medische hulp inroepen.


Wat voor soorten fobieën bestaan er?

De American Psychiatric Association categoriseert fobieën in drie verschillende soorten:

 1. Sociale fobieën brengen angst voor sociale situaties met zich mee. Dergelijke fobieën omvatten een extreme en alomtegenwoordige angst voor sociale situaties.
 2. Agorafobie (pleinvrees) is de angst om verstrikt te raken in een onontkoombare plaats of situatie. In sommige gevallen kan deze angst zo overweldigend worden dat het individu zelfs bang is om zijn huis te verlaten.
 3. Het derde soort fobie is een fobie voor specifieke objecten. Bij specifieke fobieën is er angst voor een bepaald object (zoals slangen, vlinders of motten). Dergelijke fobieën kunnen in vier verschillende categorieën worden ingedeeld: situationeel, dierlijk, medisch of in de omgeving. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende angstobjecten zijn spinnen, honden, naalden, natuurrampen, hoogtes en vliegreizen.


Behandelingen voor fobieën

Er zijn een aantal behandelingsbenaderingen voor fobieën, en de doeltreffendheid van elke benadering hangt van de persoon en het type van de fobie af. 

Bij blootstellingsbehandelingen wordt de persoon strategisch blootgesteld aan het gevreesde object om hem te helpen zijn angst te overwinnen. Het doel van deze methode is om het individu te helpen zijn angst onder ogen te zien en te laten beseffen dat het gevreesde object hen niet zal schaden.

Ook wordt vaak medicatie, zoals een lage dosis benzodiazepine of een antidepressivum, in combinatie met cognitieve gedragstherapie ingezet.

Tot slot is er de NLP-techniek het 'Fast Phobia Model', waarbij er met submodaliteiten gewerkt wordt. In 2017/2018 is in het tijdschrift Inzicht een artikel verschenen over het wetenschappelijke bewijst van deze techniek.