Backtracking betekenis: wat is het en hoe backtrack je echt goed?

Wat betekent backtracking eigenlijk? En hoe doe je het echt goed? Wat is de manier die ook echt werkt? In dit artikel vind je de betekenis van backtracking en de beste manier om dit uit te voeren.De betekenis van backtracking

De meest simpele uitleg van backtracking is als volgt: backtracken is het herhalen of samenvatten van iemands verwoordingen. Je let dus op de sleutelwoorden en de tonaliteit van de ander. Met backtracking bouw je rapport op met jouw gesprekspartner.


Goed worden in backtracken? Gebruik de sleutelwoorden van de ander

Het gaat er bij backtracking om dat je precies dezelfde woorden van de ander gebruikt. Zorg dus dat je de juiste sleutelwoorden gebruikt. Als jij in jouw korte samenvatting bijvoorbeeld zegt: ‘Wat fijn dat jij een fantastisch weekend hebt gehad,’ terwijl de ander het over een 'geweldig weekend' had, maak je geen rapport. De gesprekspartner raakt verward en is het er helemaal niet mee eens dat zijn weekend fantastisch was… het was gewoon geweldig.


Let ook op de tonaliteit bij het backtracken

Let goed op de tonaliteit waarmee deze woorden zijn uitgesproken. Vervolgens maakt je een beknopte samenvatting van wat de ander heeft gezegd terwijl je de sleutelwoorden daarin terug laat komen. Als iemand bijvoorbeeld op een vrolijke toon zegt: ‘Ik had een geweldig weekend.’. En het woord geweldig komt nog een aantal keer terug in het gesprek, heb jij een sleutelwoord gevonden. Nu kun jij later in jouw korte samenvatting bijvoorbeeld zeggen: ‘Wat fijn dat jij zo’n geweldig weekend hebt gehad!’.

Wil je meer weten over Zintuiglijke Scherpzinnigheid? Dit, en meer, leer je in een uitgebreide NLP opleiding. Bij UNLP vind je gecertificeerde NLP opleidingen variërend van intensieve 18 daagse tot uitgebreide weekend 18 daagse, in o.a. Amsterdam en Drenthe.