7 september 2017
Vincent

3 tips voor succesvol doelen stellen en bereiken (voorbij de SMART methode)

17 mins

De mate waarin je gelukkig bent wordt voor 99% bepaald door de mate en de wijze waarop je doelen stelt. Doelen stellen je in staat om het maximale uit je leven te halen op allerlei gebieden in je leven: relaties, vrienden, familie, financiën, carrière, gezondheid en hobby’s. Lees verder om te leren hoe je dit kunt doen!

Alvast kort: hoe stel je doelen?

Als je het proces van doelen stellen eenmaal onder de knie hebt, kun je deze vaardigheid gebruiken in al deze onderdelen van je leven. Hoe zou het voor je zijn om 10, 20 of 100 keer zoveel te verdienen als je nu doet? Om een slank en gespierd lichaam te hebben? Nog beter te zijn in je favoriete sport? Of zou je het heerlijk vinden om gezond te eten en iedere dag aan beweging te doen?

In het kort betekent doelen stellen dat je duidelijk kunt bepalen wat je wil in je leven, dat je een plan maakt om dit te bereiken en dat je vervolgens elke dag aan dat plan gaat werken. Verderop in dit artikel leer je de uitgebreide handvatten om doelen te stellen.

Waarom doelen stellen? Doelstellingen geven richting in je leven

Hoe zou het voor je zijn als je de hele dag doet wat je het liefste zou willen doen? Zonder doelen ga je onbewust en automatisch door het leven. Iedere dag wordt ingevuld door omstandigheden en oude gewoontes. Je gaat ’s morgens naar je werk, komt ’s avonds weer terug, gaat tv kijken en vervolgens naar bed. 

Dit proces herhaalt zich vijf dagen totdat het weekend is. Zaterdag doe je de boodschappen en ga je naar je lokale voetbalvereniging. Zondag speel je met de kinderen en werk je de administratie bij. Maandag zit je weer op je werk en begint het ritueel zich van voor af aan. Voordat je het weet zit je 10 jaar bij dezelfde “baas” en is je leven opgebouwd uit zekerheden, comfort en weten wat je hebt. Prima, maar de passie en voldoening dat het leven biedt is er daarmee ook uit.

Doelen zorgen ervoor dat je bewust wordt van wat je wilt in het leven. Dat je nadenkt over wat jij eruit wilt halen en wilt bereiken. En dat je vervolgens de middelen erbij zoekt om dat te bereiken. Doelen stellen is bewust worden van wat er mogelijk is in het leven. En erachter komen dat jij tot heel veel in staat bent. Veel meer dan je ooit had gedacht. 

Succesvol doelen kunnen stellen maken dat je meer van de wereld ziet dan je ooit voor mogelijk had gehouden, de mooiste relatie hebt met je partner, de liefste en goed opgevoede kinderen hebt, positieve relaties onderhoudt met vrienden en familie, een leven lang mag genieten van een sterk en gezond lichaam, een financieel vermogen hebt zodat je vrijheid, plezier en zekerheid kunt ervaren en een ware bijdrage kunt leveren aan het leven van jezelf en anderen. 

Hoe stel je SMART doelstellingen?

De vraag is: hoe stel je smart doelen? Het kunnen stellen en bereiken van doelen is een vaardigheid en dus aan te leren. De smart methode is een manier om hierin succesvol te worden en een methode die veel mensen kennen. Het is de methode die zegt: zorg ervoor dat je je doelen specifiek maakt, meetbaar, aantrekkelijk, realistische en tijdgebonden. Dat is zeker waar én er is meer. Want alleen je doelen volgens de smart methode formuleren is niet voldoende. In dit artikel ga ik je 3 tips geven voor het succesvol stellen en bereiken van doelen die verder gaan dan slechts de smart methode. 

Doelen bereiken Tip 1:  Droom!

“Een droom is een wens vanuit het hart.”
– Walt Disney –

Woodrow Wilson werd de vraag gesteld: “hoe heeft u zoveel kunnen bereiken in uw leven?” Hij antwoordde: “Ik heb mij ontwikkeld tot wat ik nu ben door te dromen. Ik heb volledig vrij durven dromen wat ik graag zou willen. Iedere dag droom ik actief. Vervolgens ga ik naar bed en ga ik dromen over mijn dromen. En als ik ‘s morgens wakker word zie ik manieren om van mijn dromen werkelijkheid te maken. Wanneer andere mensen zeggen, “dat kan niet, dat is onmogelijk” ben ik op weg om te bereiken wat ik wil”, aldus Woodrow Wilson, 28e president van de Verenigde Staten van Amerika.

Een van de redenen dat veel mensen geen doelen stellen en daarom niet het leven leiden dat ze eigenlijk willen leiden, is dat angst om te dromen. Doelen stellen begint met durven te dromen. Ontdekken wat je wilt. Als alles mogelijk zou zijn, wat zou jij dan het liefste willen hebben, voelen, doen en zijn? Stel je toch eens voor hoe het zou zijn als je…

·      Maandelijks €20.000 of meer zou verdienen?

·      Tientallen vrienden zou hebben of een handjevol goede vrienden?

·      Een banksaldo zou hebben van €500.000 of meer?

·      In staat bent om grote geldbedragen over te maken aan goede doelen?

·      Je volop bezig kan houden met persoonlijke en spirituele groei?

·      Een meetbaar zelfvertrouwen zou hebben?

·      Mentale kracht en focus van een Zenmeester zou hebben?

·      Van je hobby je werk kunt maken?

·      Iedere dag je ideale dag zou hebben?

·      Volop kunt reizen naar de meest mooie bestemmingen?

·      Geen interne dialoog, twijfel of zorgen meer zou hebben?

·      Een ideaal lichaam zou hebben, slank en gespierd?

·      Jouw droompartner hebt met wie je het leven kunt delen?

Om de paar maanden gaan mijn partner en ikzelf een weekend weg met 1 ding op de agenda: onze dromen. Het is een weekend waarin dromen centraal staan. Het eerste wat we doen is het pakken van een leeg vel papier en brainstormen op de vraag: wat willen we?

Vervolgens schrijven we al brainstormend alles op wat er in ons opkomt. Vervolgens laten we dat incuberen en gaan we ontspannen. We bezoeken de stad, pakken een sauna of gaan uit eten. Terwijl al die doelen dan de tijd hebben in te zinken, kiezen we een aantal uren later een of meerdere doelen uit waar we de focus op leggen en we mee aan de slag gaan. De rest van de opgeschreven doelen laten we verder indalen op ons onderbewuste en komen –vroeg of laat- vanzelf bovendrijven in ons bewustzijn.

“Obsessie maakt alles mogelijk.”
– Ralph Waldo Emerson, Invloedrijke Denker –

Doelen bereiken Tip 2: Maak van je doel een positieve obsessie

Toen ik 15 jaar was las ik voor het eerst een boek over NLP en sindsdien ben ik obsessief bezig met  de vraag: waarom doen mensen wat ze doen? Ik heb in die ruim 20 jaar talloze boeken gelezen, video’s gezien en audio geluisterd. Ik heb duizenden mensen geholpen met het bereiken van hun doelen, in de vorm van lezingen, coaching, therapie en training.

Ik heb een obsessie gemaakt van mijn doel: het begrijpen van menselijk gedrag en in staat zijn om snel en blijvend het leven van mensen positief te veranderen. Veel mensen, die geen succes hebben, zijn niet actief bezig met hun doel. Ze schrijven ze niet op, ze denken er niet meer aan en er komen vervolgens allerlei andere “belangrijke” zaken tussen. 

Succesvolle mensen doen precies het tegenovergestelde. Ze zijn dag in dag uit bezig met hun doel totdat ze het bereiken. Zodra je een doel hebt bepaald, je het “waarom” hebt achterhaald, je eerste actie hebt gezet en de planning hebt gemaakt, is het tijd om van je doel een obsessie te maken. En daar bedoel ik mee: wees er mee bezig. Hang posters, post-it briefjes, teksten of foto’s van je doel op in je huis. Maak een dagboek aan waarin je schrijft over je doel. Denk vaak aan je doel. Droom erover en fantaseer erover hoe het zou zijn om je doel te bereiken. Visualiseer wat het met jou en je omgeving zou doen als jij je doel bereikt. 

Visualiseren over wat je wilt bereiken en waar je naar toe wilt gaan is een van de meest krachtige technieken die we tot onze beschikking hebben als mens. Gebruik het. Het bereiken van je doel begint bij het kunnen voorstellen van je doel. Zonder visualisatie, geen doel. En zonder doel in je leven, ga je het doel niet bereiken. Het obsessief bezig zijn met je doel is een van de best bewaarde geheimen van mensen die goed zijn in het stellen en bereiken van doelen.

Nummer 1 Reden Voor Het Niet Halen Van Doelen
De meeste doelen worden niet gehaald. Rond half januari is 90% van de goede voornemens al weer terug in de kast. Het vurig verlangen is verdwenen of is er zelfs nooit geweest. Een van de meest gestelde doelen is gezond eten en regelmatig bewegen.

Veel mensen stellen het doel zonder hier echt bij na te denken. Als een automatisme wordt het doel bepaald omdat het zogenaamd een goed doel is.  Zodra er wordt begonnen met het gezond eten en bewegen is het eindresultaat nog lang niet in zicht. Sterker nog, in de beginperiode heb je alleen nog maar de lasten en niets van de lusten. Je mag geen gebakjes, patat of pizza eten. Je moet naar de sportschool om elke keer weer te ervaren dat sport niets voor jou is. Voor wat? Het doel is nog lang niet in zicht en ondertussen heb je er alleen maar nadeel van ondervonden.

Het gevolg is een natuurlijke menselijke reactie: stoppen. Het probleem was dat het doel te weinig aantrekkelijk voor je is, te weinig “willen” en te veel moeten. Het is wat je je wilt afvragen wanneer je jezelf een doel stelt is: wil ik dit graag? Wil ik dit heel graag? Wil ik dit echt, heel erg graag? En zo ja, waarom dan? Wat levert het mij op? Ik zeg “vurig” verlangen, omdat rationeel verlangen niet voldoende is.

Als ik vraag aan mensen hoe graag ze hun doel wil bereiken, heb ik nog nooit iemand horen zeggen: “ach ja best wel.” Nee, iedereen beweert bij hoog en laag het verlangen te hebben. Een minderheid echter heeft een vurig verlangen. Een verlangen dat wordt gedreven door emotie. Het is niet voldoende om als doel te hebben “als ik de dag maar door kom…”. Het doel moet gepaard gaan met zo’n vurig verlangen dat het je ’s nachts wakker houdt. Dat je een hartstochtelijk verlangen hebt om er nu aan te beginnen. NU.

Een volledig verzorgde reis naar de Malediven
Stel jezelf het volgende voor….ik heb een 10-daagse volledig verzorgde reis weg te geven naar de Malediven. Samen met een partner naar keuze ben jij de gelukkige. Alles wordt verzorgd. Je wordt in een limousine opgehaald vanaf je huis, doorgereden naar het vliegveld waar een privéjet klaarstaat om je rechtstreeks naar de plaats van bestemming te brengen. Eenmaal aangekomen op de Malediven wordt je ontvangen met champagne, massages, lunches en diners. Je gaat de meest prachtige uitstapjes maken naar de mooiste plekken van het eiland. Tien dagen lang wordt je van top tot teen verwend. Er is echter 1 voorwaarde voordat je kunt vertrekken. Je moet morgenavond om 21.55 klaarstaan. De enige vraag die ik voor je heb is: gaat je dat lukken? Zie jij een mogelijkheid om alles achter je te laten en morgenavond klaar te staan?

Kans is groot dat het je gaat lukken. Zo productief als je vandaag en morgen gaat zijn ben je nog nooit geweest. In de komende 1 tot 2 dagen ben je in staat om zoveel te doen waar je normaal gesproken een week of misschien wel 2 weken voor nodig zou hebben. Alles op alles ga je zetten om morgen precies 21.55 klaar te staan zodat je kunt vertrekken. Hoe zou het voor je zijn als je deze gemoedstoestand en focus altijd zou hebben? Hoeveel krijg je dan voor elkaar? Reken maar dat je leven zal veranderen als je vanaf nu die gemoedstoestand 24 uur per dag kunt hebben. Alles staat in de komende 24 uur in teken van je doel: naar de Malediven. Deze obsessie leidt ertoe dat je een complete focus zult hebben, onbenullige activiteiten schrapt en je dingen bereikt die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden. 

Doelen bereiken Tip 3 : Begin NU!

“Om ver te geraken moet je beginnen met een kleine stap.En dit eerste stapje is de belangrijkste op je reis.”
– Krishnamurti, spiritueel leraar –

Maak er een gewoonte van om, zodra je een doel hebt geformuleerd, er een actie aan te koppelen. Deze actie zorgt er namelijk voor dat je op onbewust niveau doelen koppelt aan actie. Een belangrijke reden dat mensen hun doelen niet bereiken, is het ontbreken van doelgerichte actie. Voorkom deze fout en koppel direct een actie aan het gestelde doel. 

Of de eerste actie groot of klein is, maakt niet uit. Bovendien zorgt de actie ervoor dat je direct bij het bepalen van je doel al dichterbij je doel aan het komen bent. De eerste stap is veelal de grootste stap voor de meeste mensen. Als je bereid bent om deze eerste stap te zetten, komt de trein van het doel in beweging. Hoe meer eerste stappen je zet, hoe harder de trein gaat lopen totdat het op een bepaald moment onmogelijk is om nog te stoppen. Als de trein eenmaal loopt, kun je ‘m op automatische piloot zetten. Zo is het met je onderbewuste ook. Als je onbewust eenmaal alles in werking hebt gesteld en de eerste stappen hebt gezet, vergroot je je kansen om het doel daadwerkelijk te bereiken aanzienlijk.

“Het geheim van doelen bereiken is te beginnen.”
– Mark Twain –

Maar… Wat als ik destructief uitstelgedrag heb?

Ken jij van die pathologische uitstellers? Mensen die een doel hebben maar allerlei redenen hebben om er maar niet aan te beginnen. Ze hebben een smart doel “gezond eten” of “regelmatig sporten”, maar als het er op aan komt er van alles ineens tussen. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: 

“Ik ga volgende maand beginnen met sporten! Maar ik wacht eerst even totdat alle feestdagen voorbij zijn. Ik kan toch moeilijk met al die feestdagen gaan lijnen en elke dag in de sportschool zitten!”

Dan zijn de feestdagen achter de rug en hebben ze het druk op hun werk:

“Ik moet eerst even al die drukte op mijn werk weg zien te krijgen. Ik heb nu geen tijd om iedere dag te sporten en tijd te besteden aan gezond eten. Volgende week heb ik het weer rustig en kan ik volop beginnen!” 

Vervolgens zijn we 3 weken verder, rustig op het werk en dan wordt een van de kinderen ziek.

“Mijn zoontje heeft net gisteren griep gekregen. Mijn man is in het buitenland en ik ben de enige die thuis kan blijven voor hem. Zodra mijn zoontje weer beter is, gaan ik beginnen met sporten!” 

Na een aantal dagen is het kind weer helemaal beter en staan er een reeks van verjaardagen in de planning: 

“Deze maand staat altijd vol met verjaardagen. Ik ben nu toch nog niet begonnen met sporten, laat ik nu eerst die verjaardagen maar hebben gehad. Begin van de nieuwe maand ga ik beginnen!” 

Weer wordt het doel uitgesteld. Totdat de feestdagen weer beginnen. Systematische uitstellers. Je herkent ze als het gaat om doelen stellen aan het gebrek aan resultaat. Vooral doelen stellen is een favoriete bezigheid, maar zodra je vraagt wat ze al bereikt hebben of wanneer ze zijn begonnen, is het stil. Vraag je wat er in de weg staat om te beginnen, dan komen er allerlei redenen en excuses. Of ze verkopen het je alsof er niets in de weg staat. Ze zijn alleen nog niet begonnen. Geen speciale reden. Yeah, right! 

Pathologische uitstellers hebben altijd een excuus om iets (nog) niet te doen. Ze zijn slachtoffer van externe omstandigheden en hebben intern geen beslissing genomen om daadwerkelijk het doel te gaan bereiken. Het doel is te klein, de obstakels te aanwezig en de angst groter dan de wil.

Hoe bereik je vervolgens daadwerkelijk je doel dan?

Er zijn vier belangrijke stappen die je moet nemen om je doelen ook echt te behalen.

Stap 1: Weet wat je wilt

Formuleer wat je wel wilt. Een cliënt vertelde me een keer wat ze niet meer wil… Niet meer angstig zijn. Na vijf minuten vroeg ik haar: wat wil je wél? Ze keek me aan… En ze vervolgde haar verhaal door te vertellen wat ze allemaal niet wilde… Na vijf minuten vroeg ik haar opnieuw: wat zou je willen?

Het lijkt een open deur, weten wat je wil. Heb je een doel zoals afvallen, stoppen met roken, een andere baan vinden of meer sporten?Mensen weten precies wat ze niet willen (niet dik zijn, niet langer onzeker zijn…). Weet wat je wél wil (gezond leven, slank zijn…). 

Ons centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden. Denk eens niet aan je ademhaling… Hoe ging dat? Waar dacht je aan? Mentaal gezien moet je er een aantal extra stappen voor maken om er een ontkenning van te maken. Je maakt eerst een plaatje van je ademhaling… Om er vervolgens een X door te zetten.

Ben je met je kind in de supermarkt, en zeg je tegen ze: ‘Niet aan de snoep komen!’ Waar denken ze dan aan? Weet dus wat je wel wil: ‘We gaan lekker naar het broodbeleg jongens!’ Denk groot. Maak je doel zo aantrekkelijk mogelijk. En natuurlijk: maak hem positief!

Stap 2: Zorg dat je in Actie komt

Deze stap heeft van alles te maken met je comfortzone, of beter gezegd: buiten je comfortzone. Wat is je comfortzone dan? Dat is de plek waar alles onder controle is. Dit is je mentale beeld over wat jij wel en niet kunt. Het zijn de geijkte patronen. Je comfortzone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt.

Je verlaat je comfortzone zodra je dingen gaat doen die je niet eerder hebt gedaan of meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet. Uit je comfortzone komen betekent simpelweg: dingen doen! De 1e keer is dan natuurlijk spannend, maar doen is de beste manier om je angst te overwinnen en zelfvertrouwen op te bouwen. De volgende keren wordt het al minder eng. En dat is wat je wil: ‘je wilt zo vaak mogelijk uit je comfortzone gaan’.

Uit je comfortzone kunnen allerlei emoties ontstaan, zoals twijfel. Buiten je comfortzone zit je stretchzone. In de stretchzone zit passie én angst. In de stretch voel je dat je leeft! Dit brengt je met gigantische sprongen naar je doel. 

Stap 3: Merk het positieve resultaat op 

Hoe zal je weten dat je je doel aan het bereiken bent? Maak een zintuiglijk waarneembaar beeld van hoe het is als je je doel hebt behaald. Dit heeft een belangrijk effect: je kunt in de komende weken daadwerkelijk zien, horen en voelen dat het tijd is om dichterbij je doel te komen. Je hebt het namelijk al eens eerder gezien in je visualisatie! Zo kun je bovendien alle positieve vorderingen opmerken.

Stap 4: Werkt iets niet? Verander je aanpak!

Als iets niet werkt, verander dan je aanpak. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Verander je aanpak tot het wel lukt: dat is het geheim van succesvolle mensen. En dan het kan zomaar zijn dat je je doel bijstelt omdat je inzichten op aan het doen bent. Er bestaat geen falen, alleen feedback. Edison had eerst 999 manieren ontdekt om geen gloeilamp te maken, waarna hij de gloeilamp kon uitvinden..

Dit waren alle stappen en tips om je doelen te stellen en te bereiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

Post-hbo INFORMATIEAVOND

Familieopstellingen INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND