Pijn en Plezier Principe


Ik? Stoppen met roken? Dat gaat zelfs jou niet lukken!

Laatst sprak ik met iemand die mij vertelde best te willen stoppen met roken, maar dat dit voor hem onmogelijk was. “Ik heb al zoveel keren geprobeerd om te stoppen met roken. Het lukt gewoon niet. Ik rook natuurlijk al jaren. Het zit gewoon in mijn systeem. Wat er ook gebeurt, ik zal nooit stoppen met roken. Geloof mij, dat gaat zelfs jou niet lukken,” zei hij vol trots en met een grote glimlach. Toch had hij dan aan mij een verkeerde, want ik weet wat menselijk gedrag drijft. “Ik ga jou een aanbod doen die je niet kunt weigeren,” zei ik met eenzelfde grote glimlach. “Als ik jou nu €250.000 zou bieden op voorwaarde dat je direct stopt met roken, zal dat jou niet lukken denk je? De man dacht even na en zei: “Oh zeker wel! Fantastisch zou dat zijn, zoveel geld.” En terwijl ik naar hem luisterde zag ik hem in een trance raken. Ik besloot nog iets voor te leggen. Ik wist dat hij 2 kinderen had die voor hem het allerbelangrijkste in zijn leven waren. Ik vroeg hem, “Stel nu dat je te horen zou krijgen dat je je kinderen nooit meer zou kunnen zien. Op voorwaarde dat je nu stopt met roken en de rest van je leven geen sigaret meer aanraakt. Wat dan?” Ditmaal dacht hij geen seconde na en zei: “Geen twijfel over mogelijk. Ik stop direct met roken!” Dit voorbeeld brengt ons bij het pijn en plezier principe.


Vermijden van pijn en opzoeken van plezier

Hoe kan het deze intelligente man ervan was overtuigd dat hij niet kon stoppen met roken. Onder geen beding. En enkele minuten later heb ik al twee situaties kunnen schetsen waaruit blijkt dat hij wel degelijk kan stoppen met roken. Zolang het plezier of de pijn maar groot genoeg is. Ieder gedrag wordt veroorzaakt doordat we pijn willen vermijden of plezier op willen zoeken. Voor deze man was de pijn van het niet meer zien van zijn kinderen vele malen groter dan het plezier dat hij had van het roken. Zelfs het plezier van financiële onafhankelijkheid was voor hem vele malen groter. 

Ik heb in mijn praktijk vele cliënten begeleid die wilde stoppen met overeten en emotioneel eten. Voor veel mensen is eten lekker, maar doet het veel meer dan dat. Eten kan negatieve gevoelens tijdelijk aan de kant schuiven. Eten kan zorgen voor verbinding met jezelf en anderen. Afvallen is voor veel mensen moeilijk omdat het zoveel nadelen oplevert. Veelal op onbewust niveau en op emotioneel niveau. Deze voordelen van het blijven eten zijn veel groter dan de nadelen en dus zal het onbewuste systeem alles op alles zetten om gezond eetgedrag te saboteren. Totdat de pijn te groot wordt. 

Laatst had ik een client die wilde afvallen. Graag. Heel graag. Ze zat inmiddels boven haar psychologische grens van 100 kilo en de pijn was daarmee te groot. Zowel de fysieke als emotionele en sociale. Ze zou en moest afvallen. Geen twijfel over mogelijk. Dit ging gebeuren. De pijn, in de vorm van schaamte, verdriet en boosheid, was zo groot geworden dat geen enkel gebakje of zak snoep daar tegenop kon. Ze was klaar om gezond te gaan eten. Nu had ze dit al meerder keren meegemaakt. Ze had al vaker de 100 kilo bereikt, was dan flink gaan sporten en gezond eten en bereikte dan vroeg of laat weer een gewicht van 85 kilo. Maar wat gebeurde er vervolgens? 

De pijn was verdwenen en zij ging weer over op haar oude gedrag van overeten en weinig bewegen. De pijn van het ongezonde eten was weer op de achtergrond gekomen. Totdat ze weer uiteindelijk zo uit de hand liet gaan dat ze weer de psychologische grens van 100 kilo had bereikt. Al bij de 90 kilo voelde ze de pijn, maar deze was nog niet groot genoeg. Bij iedere kilo die erbij vanaf dat punt bijkwam werd de pijn groter en groter. Totdat de pijn groot genoeg was en er iets moest gebeuren. Ze was slachtoffer van het bekende jo-jo effect.  Als je het gedrag van je cliënt wilt veranderen, is het cruciaal dat je jezelf vragen stelt als:

  • Wat is het voordeel (plezier) van het huidige probleem?
  • Wat is het nadeel (pijn) van het bereiken van het doel?
  • Wat is het nadeel (pijn) van het huidige probleem?
  • Wat is het voordeel (plezier)  van het bereiken van het doel?

Zolang het plezier van het doel en / of de pijn van de huidige situatie groot genoeg is, is alles mogelijk.


Bekijk de video hier over het Pijn plezier principe

Aan de slag met principes zoals: Pijn en Plezier? Neem dan deel aan onze NLP Master Coach OpleidingDeze unieke gecertificeerde 20-daagse NLP Master Coach opleiding met dr. Vincent van der Burg en Marcel Meijlink stelt je in staat om snel en blijvend een transformatie bij je cliënt, patiënt of medewerker te bereiken. Het is de hoogst beschikbare opleiding in Nederland op het gebied van NLP-coaching. Als enige instituut in Nederland is UNLP geaccrediteerd om deze opleiding te verzorgen. Als zodanig is de opleiding geaccrediteerd door o.a. de NVNLP, ABNLP, VIV Nederland en de NOBCO (in aanvraag).

Illustratie credit shutterstock