Neuro Linguistisch Programmeren, oftewel NLP, is een krachtige methode om tot veranderingen te komen in hoe je denkt, hoe je je voelt en wat je doet. Het stelt je in staat om naar je zelf te kijken en bewust te worden van onbewuste processen. Maar is dit altijd wel gewenst? Ik ga je 3 redenen geven om geen NLP opleiding te gaan doen.


1.    Het is geen Tjakkkkkaaaaa positiviteits training.

NLP is in Nederland vooral publiekelijk bekend geworden met Emile Ratelband die aan werkelijk alles een positieve draai gaf. Helaas, want NLP is in werkelijkheid veel minder eenvoudig. Zoals Emile het zelf al zegt: we maken dingen onnodig ingewikkeld. Het leven is gewoon fantastisch. Dat is simpel. NLP gaat verder dan het eenvoudige van positief denken. NLP gaat juist over het realistisch durven kijken naar de “werkelijkheid”. Verdrietig mogen zijn als je je verdrietig voelt. Boos mogen worden als er onrecht wordt aangedaan. Maar ook de vrijheid te ervaren in hoe je je wilt voelen of hoe je wilt zijn. Bijvoorbeeld om vol zelfvertrouwen te spreken in het openbaar. Of om meer helderheid te hebben in wat je wilt in je werk of relatie. Kortom, te zijn wie je wilt zijn en balans, authenticiteit en innerlijke energie te ervaren.


2.    Je ziet jezelf in de spiegel: aaahhhhh!!!

NLP gaat over bewust worden van onbewuste processen. Ontdekken wat jij doet wanneer je bijvoorbeeld negatief tegen jezelf praat. Of wanneer je je zenuwachtig maakt als je een sollicitatiegesprek hebt of wanneer je je in groepen begeeft. NLP geeft je de mogelijkheid om naar jezelf te kijken en erachter te komen hoe je denkt, wat je mentaal doet om je op een bepaalde manier te voelen en hoe je je gedraagt in situaties waarin je je anders zou willen opstsellen. Maar NLP is meer. Bewust worden van onbewuste processen kan voldoende zijn, maar is dit meestal niet. Er is meer nodig om tot de nodige veranderingen te komen. NLP staat bekend om de krachtige technieken om snel en blijvend veranderingen aan te brengen in hoe je voelt, wat je denkt en wat je doet.


3.    Een NLP opleiding kost een hoop geld. 

Voor een goede opleiding ben je al snel €2.000 kwijt. Kun je toch leuk van op vakantie gaan. Of een zaterdag flink van gaan shoppen in de Amsterdamse P.C. Hooft. Of een paar keer naar de sauna gaan en je laten verwennen. Kom je ook vol rust en in balans thuis. En wel zo gemakkelijk. Overigens heb je al NLP opleidingen voor €500 of zelfs minder! Let er hierbij wel op dat je niet van te voren betaalt. Of dat ze werkelijk nakomen wat er in de brochure staat. Je kan natuurlijk voor dat geld niet alles verwachten.


Kortom, ben je aan het denken om een NLP opleiding te doen? Niet doen. Gewoon doen. Dr. Vincent van der Burgblog sidebar Magnet

Vincent van der Burg

Mindfulness, NLP trainer

Vincent is inspirerend, passievol en provocatief. Oprichter van UNLP. Vanaf zijn 15e jaar bezig met NLP en uitgegroeid tot een deskundige op het gebied van o.a. NLP en mindfulness. Zijn passie is het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe trends op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Vincent is NLP ontwikkelaar, auteur en trainer. 

Profiel bekijken