Hoofd vol vragen maar een buik die zegt dat het ‘goed zit’


Licht gespannen zat ik die ochtend in de auto. Een opleiding is voor mij als jonge moeder een kadootje: even tijd voor mezelf en me verdiepen in dingen die me boeien zonder een continu gezorg en ‘ge-mama’. Maar ook altijd een beetje spannend. Want wat kun je verwachten?

Het concept van familieopstellingen sprak me aan vanaf het moment dat ik het kort mocht ervaren in een NLP opleiding. Maar wat het nu precies inhield dat bleef toch vaag... Ik werk vaak systemisch als kinder- en opvoedcoach en bedacht me dat ik het vast wel kon gebruiken in de praktijk. Dus mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand en ik schreef me in voor mijn jaarlijkse dosis opleiding.

Vanaf het moment dat ik het UNLP pand binnenstapte verdwenen de kriebels in mijn buik en maakten ze plaats voor enthousiasme en warmte. Dat deden vooral het sfeervolle pand, de lekkere wierrook geur en een prettig welkom van de mensen die er waren.

De opleiding bleek gegeven te worden door twee vriendelijke Belgen: Bruno en Flora. Kundig, doortastend, warm, maar ook heerlijk nuchter en zo grappig in hun samenspel. Ik voelde me na een halve dag al thuis. Altijd weer bijzonder om te ervaren als mensen het voor elkaar krijgen om in een grote groep al snel een veilige sfeer neer te zetten.

Mijn hoofd zat al snel vol met vragen terwijl mijn buik wist dat het ‘goed zat’. Familieopstellingen is een opleiding die je naast een prachtige methodiek en nieuwe skills ook nog eens opleidt in het loslaten. Loslaten wat je hoofd allemaal wil weten en gewoon maar gaan ervaren. Ik denk dat de meeste mensen van mijn generatie alleen voor die laatste les al de opleiding zouden kunnen gebruiken.

In een opstelling, waar we het eerste weekend al wat van mochten beleven, stelt iemand een vraag over zijn familie. De ‘opsteller’ laat die persoon representanten voor zijn of haar familieleden uit ‘het publiek’ kiezen en mag deze en plek geven op wat men ‘het lege midden’ noemt (in ons geval was dit een groot vloerkleed waar we omheen zaten). En dan gebeurt het… En wat ‘het’ is weet je volgens mij nooit van te voren, maar ‘het’ is altijd bijzonder. Inzichten, openbaringen, emoties die ineens hun weg naar buiten vinden, problemen die zich voor je ogen ontrollen en op lijken te lossen.

Ongelofelijk onder de indruk, vol warmte en met hernieuwd ontzag voor het leven in het algemeen en gezinssystemen in het bijzonder rij ik na het eerste weekend weer terug naar huis. Benieuwd wat er nog komen gaat, want dit was nog maar het eerste weekend ☺

De basisopleiding Familieopstellingen wordt gegeven door de kern trainers, Greetje Komdeur, Flora Verelst en Bruno Billiet, die je ieder met hun eigen stijl én samen ondersteunen om je eigen werkwijze te ontwikkelen. Het doel is dat je na 10 opleidingsdagen de houding en principes van systemisch werk kunt inzetten en op een verantwoorde manier groepsopstellingen kunt begeleiden. Ook wanneer je geen opstellingen gaat begeleiden, is de opleiding een enorme verrijking van je persoonlijke en professionele bagage. 

Interesse? Neem deel aan een gratis informatieavond of download de brochure.